Proteiny, emolienty, humektanty czyli równowaga PEH. Co to jest i o co w ogóle z tym chodzi.

29-12-2022

Najważniejszy filar w świadomej pielęgnacji włosów to równowaga PEH. Jest to umiejętność dobierania takiej pielęgnacji dla swoich włosów aby zachować właściwy balans między trzema grupami składników: proteinami, emolietnami i humektantami. Jak to zrobić, czym są te składniki i jak je odczytywać na wykazie składników danej odżywki i maski. Każda z tych grup ma inne działanie na włosy. Ważne jest aby umieć ocenić czego brakuje naszym włosom, czego mogą mieć za dużo i jak z tego wybrnąć, czyli co czym zrównoważyć aby przywrócić włosom blask, miękkość i zdrowe. 

1. PROTEINY 

Białka proste zbudowane z aminokwasów, są naturalnym budulcem włosa. Wspomagają regenerację poprzez uzupełnianie ubytków w strukturze i odbudowie uszkodzeń. Powoduje to zwiększenie wytrzymałości włosa oraz wzmocnienie naturalnego skrętu. Proteiny powszechnie nazywane są cementem lub uzupełniaczem. Każde włosy są inne, zdecydowanie różnią się od siebie, mają inną strukturę oraz podatność na wchłanianie składników aktywnych. 

⇒ wypełniają drobne (nietrwałe) uszkodzenia

⇒ sprawiają, że włosy nabierają blasku i witalności

⇒ nadają włosom zdrowej objętości

⇒ wzmacniają skręt włosów

⇒ scalają rozdwojone końcówki

⇒ pogrubiają i poprawiają kondycję włosów

Proteiny możemy podzielić na trzy kategorie:

♦ hydrolizowane – o małych cząsteczkach, odpowiedzialne za „cementowanie” drobnych uszkodzeń struktury włosów;

- najpopularniejsze to: kreatyna hydrolizowana, jedwab hydrolizowany, proteiny pszenicy

wielkocząsteczkowe – odpowiedzialne za nadanie gładkości, połysku, sprężystości, "dociążenie włosów";

- najpopularniejsze to: elastyna, keratyna i proteiny mleczne

♦ aminokwasy - o najmniejszych cząsteczkach, ich zadaniem jest przede wszystkim chronić włosy przed wypadaniem i wspierać szybki wzrost;

- najpopularniejsze to: arginina, tauryna i cysteina

Ponadto proteiny mogą być pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego.

Roślinne: działają otulająco i ochronnie przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi – są świetną alternatywą dla wegan oraz włosów wrażliwych na przeproteinowanie

⇒ owsiane (owies lub hydrolizowane białko owsiane),
⇒ sojowe (soy protein - proteiny sojowe),
⇒ pszenne (wheat protein - białko pszenne),
⇒ kukurydziane (corn protein - białko kukurydziane).

Zwierzęce: działają odbudowująco (zwłaszcza keratyna, która lubi się z włosami) a także wygładzająco, 

⇒ proteiny mleczne,
⇒ keratyna (keratin),
⇒ kolagen (collagen),
⇒ jedwab (silk),
⇒ seryna (sericin).

Decydując się również na wprowadzenie protein do swojej pielęgnacji musimy również wziąć pod uwagę porowatość naszych włosów. Włosy wysoko porowate będą lepiej tolerowały proteiny aczkolwiek ich stylizacja może być bardziej wymagająca. Natomiast w przypadku włosów nisko porowatych możemy stracić ich objętość jeśli będą miały za dużo protein. 

Kiedy nasze włosy są pozbawione objętości, oklapnięte, matowe może to wynikać z niedoboru protein.

Natomiast kiedy nadmiernie się puszą, plączą się, są trudne w stylizacji to znak że włosy mają już za dużo protein.

Proteiny stoją w opozycji do humektantów, co oznacza, że równoważy się je sobą wzajemnie. Zaleca się, aby maski lub odżywki proteinowe stosować raz na około trzy mycia – zwłaszcza w przypadku włosów zniszczonych.

2. EMOLIENTY

Emolienty to rodzaj powłoki, otoczki na powierzchni włosa. W ten sposób zabezpieczają go przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, dodatkowo zapobiega utracie wody z wewnętrznych struktur włosa. W zależności od kosmetyku może tworzyć barierę przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Do najpopularniejszych emolientów zaliczamy:

⇒ oleje (olej arganowy, olej kokosowy),

⇒ masła,

⇒ woski,

⇒ alkohole tłuszczowe,

⇒ silikony,

⇒ parafina,

⇒ lanolina.

Emolienty dzieli się na mocno działające, jak np. Paraffinium Liquidum, oraz delikatne – Cetyl, Cetearyl Alcohol.

Emolienty są bardzo powszechne w kosmetykach do pielęgnacji, jakiś emolient zazwyczaj znajdzie się w składzie odżywki czy maski do włosów.

 

Działanie emolientów:

⇒ nadają włosom miękkości i gładkości,

⇒ chronią pasma przed uszkodzeniami,

⇒ chronią przed czynnikami zewnętrznymi,

⇒ zabezpieczają końcówki przed puszeniem i rozdwojeniem.

⇒ zapobiegają utracie wody z wewnątrz.

Emolienty najlepiej dobierać w oparciu i stopień porowatości włosów. Gdy pielęgnujesz włosy regularnie, myjesz je, stosujesz odżywki i maski, a Twoje włosy mimo to wyglądają na zaniedbane i przetłuszczone to znak że włosy mają za dużo emolientów. Natomiast kiedy są gładkie i błyszczące, nie puszą się, są dociążone to znaczy że ilość emolientów jest prawidłowa.

Emolienty równoważy się proteinami oraz humektantami. Same w sobie nie nawilżają, ale wzmacniają działanie pozostałych składników, tj. utrzymują nawilżenie (od humektantów) oraz odżywienie (od protein).

3. HUMEKTANTY

To substancje rozpuszczalne w wodzie, higroskopijne, których zadaniem jest przyciąganie cząsteczek wody i wiązanie ich we włosie. Dzięki temu regulują poziom nawilżenia we włosie i utrzymują je. Jednak powinno się je stosować razem z emolientami. W przeciwnym razie nasze włosy będą bardziej napuszone i będą sprawiały wrażenie suchych i szorstkich. 

Do najpopularniejszych humektantów należą:

⇒ kwas hialuronowy - chroni skórę głowy przed wyschnięciem oraz regeneruje ubytki we włóknach włosów,

⇒ mocznik - dba o skórę głowy, regeneruje, nawilża i zmiękcza włosy,

⇒ aloes - dogłębnie nawilża i dostarcza cennych minerałów, poprawia gęstość włosów,

⇒ gliceryna - wygładza, natłuszcza, nawilża i chroni włosy przed wysuszeniem,

⇒ d-panthenol - wspiera produkcję keratyny, dyscyplinuje włosy, regeneruje oraz zapewnia ochronę podrażnionej skóry,

⇒ kwas mlekowy - domyka łuski włosów.

Dobrym humektantem - domowym jest miód. 

Humektanty możemy podzielić na te działające delikatniej tak jak np. siemię lniane lub mocniejsze jak właśnie miód.